U17 - příprava s ligovými soupeři se vydařila

03.10.2017 14:59

Příprava družstva U-17 s prvními ligovými soupeři se vydařila

V sobotu 23.9.2017 naši kadeti vyrazili na první konfrontaci s ligovými soupeři této kategorie, na „miniturnaj Sokolů“ do Prahy. Našimi soupeři byla družstva Královských Sokolů (dříve Sokol Hradec Králové) a Sokolu Vyšehrad, kteří se dlouhodobě pohybují v ligové soutěži, kam letos poprvé nakoukneme, a v případě Sokolů z Vyšehradu se jedná o družstvo s celou řadou extraligových sezón.

Královští Sokoli - TJ SOKOL BK DARREN CHRUDIM    42:70 (10:17, 29:29, 36:44)


Prvním soupeřem bylo družstvo z Hradce Králové. Do utkání jsme vstoupili velmi razantně a strůjcem vedení byl především kapitán Ondra Findejs, který v tomto období zaznamenal dvě trojky a úspěšný nájezd, a k němu se přidal náš hostující pivot Jan Rolenc a Honza Šindelář. Na konci čtvrtiny svítilo na ukazateli skóre 10:17 ve prospěch našich kadetů a první čtvrtinu jsme odehráli s chutí, bojovně a s úspěšným zakončením útočných akcí. Druhé hrací období však nebylo tak úspěšné a z naší strany bylo přehlídkou zahozených i těch nejvyloženějších šancí, soupeř postupně hru vyrovnal a v páté minutě se také dostal do vedení. V této fázi jsme tahali za kratší konec provazu a prohrávali již rozdílem pěti bodů. A to především v útočné fázi, do koše nespadlo téměř nic, balony nám padaly z rukou, se snahou zakončit akce střelbou z perimetru. Naštěstí poslední minuta před poločasem patřila Tomáši Kotěrovi, který pěti body v řadě srovnal skóre na poločasových 29:29.
V průběhu poločasové přestávky z některých hráčů konečně spadla nervozita a začali proměňovat své šance a rychlý nástup do třetí čtvrtiny pro nás znamenal vedení o deset bodů v poměru 43:33. Závěr čtvrtiny, ale patřil našemu soupeři, který korigoval před posledním hracím obdobím na 44:36. V posledním hracím období s chutí hrající Honza Rolenc a Tomáš Kotěra dávali jeden bod za druhým,  vydatně jim sekundoval Ondra Findejs a výborně hrající Matouš Plíšek. V této části hry jsme soupeře začali jasně přehrávat a postupně jsme přidávali jeden koš za druhým, až na konečných 70:42. Soupeře jsme udrželi na pouhých 6 bodech a sami zaznamenali 26.
Pro nás určitě milé vítězství nad soupeřem, se kterým se setkáme v soutěži během roku. Na druhou stranu nelze tento výsledek přecenit, neboť soupeř nebyl kompletní a také odehrál druhé utkání po sobě.

Střelci v utkání:
Tomáš Kotěra 15 bodů, Jan Rolenc 13 bodů, Ondřej Findejs 10 bodů, Daniel Bureš 8 bodů, Vojtěch Krám a Jan Šindelář 5 bodů, Matouš Plíšek 4 body, Tomáš Fidler a Aleš Venzara 3 body, Martin Secký a Jakub Sýkora 2 body.

Sokol Vyšehrad - TJ SOKOL BK DARREN CHRUDIM    71:63 (15:20, 36:38, 48:53)


V druhém utkání, hraném po krátké přestávce, jsme nastoupili proti staršímu a výrazně silovějšímu družstvu domácích. Snad nebudu špatným prorokem, když si dovolím tvrdit, že toto družstvo (hrající skupinu A) bude aspirantem na postup do finálové skupiny bojující o postup do extraligy. Začátek utkání byl jako přes kopírák utkáním prvním. Výborný nástup - v hlavní roli Tomáš Fidler, Tomáš Kotěra a Honza Rolenc, doplňovaní skvělou hrou celého družstva - a vedení o pět bodů - 20:15. Druhá čtvrtina byla opět jako přes kopírák, slabší začátek, hodně prostoru pro domácí střelce (za tuto čtvrtinu dali pět trojek), řada chyb v přihrávkách a další ztráty znamenaly vyrovnání slabé poločasové vedení 38:36. Poločasový oddech nám přinesl zklidnění a jistější ruku a na konci třetího období jsme vedli rozdílem pěti bodů. Domácí však nechtěli toto utkání prohrát a tak zvýšenou agresivitou a tlakem na míč, začali postupně získávat převahu ve hře, což se také projevilo ve skóre, které šňůrou deseti bodů za sebou obrátili na svou stranu. Naši hráči se nevzdávali a tři minuty před koncem srovnali na 62:62. V té době jsme již bohužel hráli bez zraněného Matouše Plíška (podvrtnutý kotník), který do zbytku utkání již nezasáhl. Bylo to znát především na obranné polovině, kde jsme již nestíhali dobírat hráče domácích a při taktické snaze korigovat skóre v závěrečné minutě jsme inkasovali z trestných hodů a celkově prohráli rozdílem osmi bodů.

Střelci v utkání:
Jan Rolenc 16 bodů, Tomáš Kotěra 13 bodů, Ondřej Findejs 10 bodů, Tomáš Fidler 8 bodů, Jan Šindelář 6 bodů, Daniel Bureš 4 body, Martin Secký, Jakub Sýkora a Vojtěch Krám 2 body.

Hráče za sobotní vystoupení mohu jen pochválit. Výborný výkon v obou utkáních podali oba rozehrávači – Tomáš Fidler (skvělý přehled ve hře a zisky míčů) a Matouš Plíšek (výborná obrana a agresivní útočná hra), které velmi dobře doplňovali křídelní hráči Kotěra s tradičně velmi dobře hrajícím Findejsem. Výrazné herní zlepšení ukazuje i Honza Šindelář. Pod košem získává svou jistotu Honza Rolenc. Velmi milým překvapením byl výkon nováčka týmu - Daniela Bureše, který odehrál svá první basketbalová utkání a prezentoval se velmi bojovnou hrou pod oběma koši. Svou tréninkovou píli prokazuje stálé zlepšení a potvrzuje, že pro hru družstva bude rozhodně přínosem.
Doufejme, že obě utkání budou pro všechny povzbuzením do tréninků, „lazaři“ doléčí své nemoci, další doženou tréninkové manko a společně vyladíme svou formu na sobotu a neděli  7. a 8.10.2017, kdy se představíme na domácím hřišti v prvních ligových utkáních proti BK Nymburk B (sobota od 17,00 hod.), resp. BC Kolín (neděle od 10,00 hod.).
Přijďte nás povzbudit, budeme Vás potřebovat !!!