Play off očima Jana Večeři

26.03.2018 20:38

 

Fio Banka Jindřichův Hradec x TJ Sokol BK Chrudim 90:76 (21:20 48:48 66:62)

Body: Votava 23, Tkadlec 18, Večeřa M. 12, Zítko 12, Filip 8, Večeřa J. 3, Chalupník, Plíšek

TJ Sokol BK Chrudim x Fio Banka Jindřichův Hradec 70:69 (16:15 35:33 44:50)

Body: Soudek 14, Votava 13, Večeřa M. 12, Filip 10, Zítko 9, Tkadlec 7, Večeřa J. 5, Chalupník, Plíšek

 

O uplynulém víkendu proběhlo play off. To, na co jsme se těšili celou sezonu a kvůli čemu jsme makali a rvali se o první místo! Vrchol sezony. Bohužel, jak rychle to pro chrudimské basketbalisty začalo, tak rychle to skončilo…

Systém play off ve II. lize mužů dosáhl změn oproti loňskému roku. Letos se prvního kola zúčastnilo 8 týmů ve skupině a rozlosování bylo zřejmé 1-8, 2-7, 3-6 a 4-5. První zápas se hrál na půdě hůře postaveného a nedělní zápas se odehrál v hale lepšího týmu po základní části a z obou zápasů se porovnávalo skóre.

Chrudim sice měla již 2 kola před koncem jistotu prvního místa, ale koho ji osud přidělí, se dozvěděla po posledním zápase. A byl to právě Jindřichův Hradec… Troufám si říct, že nejmíň chtěný soupeř do play off a to nejen kvůli své vzdálenosti od Chrudimi.

Osmé místo po základní části není totiž vůbec u toho týmu odpovídající, jelikož nejvíc u J. Hradce záleží, jestli mu nastoupí pendlující hráči z KNBL. Vzhledem k tomu, že se hrálo play off, dalo se očekávat, že J. Hradec bude kompletní. A taky, že byl…

Sobotní duel na půdě J. Hradce se odehrával už ve 13 hodin právě proto, aby trojice hráčů Theodor Dlugoš, Lukáš Kantůrek a Vojtěch Novák stihla večer zápas za áčko v nejvyšší soutěži. Zmiňme, že v sezoně Chrudim v J. Hradci prohrála o 3 body po prodloužení a doma tento tým porazila téměř o 40 bodů.

První zápas skutečně ukázal, že kvalita týmu J. Hradce opravdu neodpovídá 8. místu. Již od začátku se hrál klasický bojovný basketbal hodný play off a ani jeden z týmů si nevytvořil větší, než 5 bodový náskok. Poločasové skóre se možná mohlo zdáti vysoké (48:48), ale mohla za to vysoká úspěšnost trojkové střelby na obou stranách. Až do 35. minuty se žádný tým nedostal do většího bodového rozdílu. Chrudim podávala skvělý týmový výkon, J. Hradec se opíral trojici již zmiňovaných pendlů. Svou slabší chvilku si chrudimští borci vybrali právě asi 5 minut před koncem, kdy se najednou nemohli prosadit a jejich pevná obrana se proměnila v chaos. Z toho plynuly útočné doskoky hráčů J. Hradce, kteří tak měli vždy několik šancí na to, aby dali koš. Zlomový moment nastal, když Theodor Dlugoš trefil šťastnou trojku s faulem, rázem si připsal 4 body a tím J. Hradec odskočil na více než 10-ti bodový rozdíl. Byla to zároveň akce, která chrudimské hráče totálně položila. Zmiňme taky, že v této černé 5 minutovce vyschnul chrudimským střelný prach z čáry trestného hodu, kdy doslova zahodili více jak 6 trestných hodů. Výsledek prvního zápasu by se tak dal shrnout následovně: do 35. minuty plichta, posledních 5 minut J. Hradec vyhrál o 14 bodů.

Přesto, že chrudimští hráči nastupovali do nedělního zápasu se 14 bodovým mankem, věděli, že to není nepřekonatelný rozdíl. Navíc, když svého soupeře doma porazili daleko vyšším rozdílem. J. Hradec tentokrát přijel pouze s dvojicí Theodor Dlugoš a Vojtěch Novák. Byť oba podali skvělý výkon, byl to právě Dlugoš, kterého bych označil za klíčového hráče a který dovedl tým do dalšího kola play off. Vždy, když se chrudimští chtěli urvat do vedení, byl to on, kdo trefil důležitou trojku…

Již od začátku zápasu se pokračovalo ve stejném stylu jako prvních 35 minut v J. Hradci. Boj o každý balon, o každý koš, o každý metr palubovky… Na domácích bylo strašně moc vidět, jak chtěli, jak bojovali, jak to chtěli zlomit, ale vždy když měli šance a šli do vedení, přišly jedna dvě ztráty – ať už špatná přihrávka, nechycení míče v jasné pozici, špatně volená střela – vždy to byla chyba, kterou J. Hradec dokázal potrestat a vnést tak klid na svoji stranu. Domácí trenér zkoušel měnit obrany, točil sestavu, k dispozici měl dokonce uzdraveného a z hor krásně opáleného Honzu Soudka…Bohužel, hráči Chrudimi dokázali tento zápas vyhrát, ale pouze o jeden bod. Těch zbylých 13 bodů chybělo. Čím víc se blížil konec, tím více bylo jasné, že J. Hradec se zlomit nenechá, nepustí nás do většího vedení a tak závěr už byl vabank. Vabank, který přinesl výhru Chrudimi, ale i tak postupuje J. Hradec. Nutno podotknout, že zaslouženě.

Je těžké hodnotit sezonu, když uplynulo pár hodin po nepovedeném víkendu. Odehrát takovýto zápasy v sezoně v jednom víkendu, není hráčům co vytýkat. Myslím, že se vydali na maximum a byly to opravdu basketbalově krásné souboje. Tohle je však play off a za krásu nám nikdo těch potřebných 13 bodů nepřidá.

Play off se nepovedlo, ale i tak bych sezonu hodnotil jako úspěšnou. Splnili jsme předsezonní cíl – vyhrát základní skupinu. Každého soupeře jsme minimálně jednou porazili, předvedli jsme opět parádní týmové výkony, bojovnost a obhájili první místo po základní části. Naše houževnatost nás zdobila celou sezonu. Smutek po dvou zápasech převažuje, ale s odstupem času se na tuhle sezonu bude pamatovat jako na velmi úspěšnou! Díky všem, díky hráčům, trenérovi, partnerům a sponzorům, městu Chrudim, Sokolu Chrudim a všem, co nás podporují.