Honza Večeřa hodnotí derby s Teslou

19.12.2018 15:24

 

TJ SOKOL BK CHRUDIM - TJ TESLA PARDUBICE 91:80 (24:20, 46:38, 69:60)

Body: Votava 35, Filip 17, Soudek 13, Kmošek 13, Bubeník 9, Zítko 2, Večeřa 2

TJ TESLA PARDUBICE - TJ SOKOL BK CHRUDIM 67:65 (18:19, 27:32, 46:46)

Body: Filip 18, Votava 10, Soudek 10, Kmošek 9, Večeřa 8, Bubeník 7, Truneček 3

 

Hodnocení Honzy Večeři

 "Polovina sezony je za námi a my tak v roce 2018 odehráli poslední dva zápasy. A musíme uznat, že bylo celkem příjemné, že nám byl na tyto zápasy nalosován náš odvěký rival - tým Tesla Pardubice. Derby s Teslou bývají totiž vždy vyhecované z obou stran a navštíví ho hodně lidí. I samotní hráči si užívají tento zápas daleko víc! A tak jsme byli rádi, že to takhle na závěr roku hezky vyšlo, zároveň jsme byli lehce v obavách, jak si s tím, vzhledem k dlouhodobé marodce, poradíme.

    Sobotní zápas jsme však začali ve velkém stylu. Ani jeden tým moc nebránil a tak skóre narůstalo na obou stranách poměrně rychle. Hrálo se doslova ze strany na stranu, až si někdo mohl myslet, že sedí spíš na tenisovém utkání, nikoliv na basketbalovém. Chtěli jsme se totiž hrou bavit a bavit i diváky v hale, když už je to derby.Tím jsme ovšem nemysleli, že tam prvních 10 minut budeme lítat jak splašený. Lítali. A bylo z toho vedení po první čtvrtině o 4 body.  

    To vedení se zdálo být klíčové, ne že bysme díky němu tento zápas vyhráli. To v žádném případě! Ale dokázali jsme si, že v tomto zápase dokážeme diktovat tempo hry. Pro připomínku nás bylo šest a půl (sedmý Zítko nastoupil lehce nemocný), soupeř měl plnou soupisku a k tomu obra Majeríka pod košem. Naši pivoti vedle něho poprvé vypadali malý a hubený. Avšak ani této hrozby jsme se nezalekli a v poločase jsme vedli krásně o 8 bodů.

    Druhý poločas Tesla zkoušela vše možné, aby náš náskok stáhla. Ovšem na naši zónku si jen tak někdo nepřijde..Takže jsme pokračovali v bojovnosti, drželi stále vysoké tempo hry (v polovině sezony už máme konečně natrénováno) a k tomu byli pořád ve vedení o 8 až 10 bodů...Ovšem kdo zná ty kluky pardubický ví, že jsou schopni z ničeho nic trefit dvě trojky a náskok by byl rázem pryč. To se ale nestalo a v závěru se nám podařilo náskok ještě navýšit. Jo, tenhle zápas nám dal dobré vyhlídky do toho nedělního spielu. Ve statistikách bije do očí neskutečný bodový příděl Ondry Votavy, který skvěle táhnul Chrudim. Výbornou práci odvedli rovněž pivoti Honza Soudek a Kuba Kmošek (ano, i jeho potkáte 25. 12. na vánoční bedíce), a to hlavně v obraně, kdy se velmi statečně prali s již zmiňovaným Majeríkem.

    Jestliže byl sobotní zápas útočně laděný a padalo hodně bodů, tak nedělení zápas byla obrovská bitva o každý centimetr palubovky. Z toho pramenilo i to, že nepadlo moc bodů. Na Tesle od začátku bylo vidět, jak chce odčinit porážku a urvat si také jedno vítězství z tohoto víkendu. Nám se ovšem rovněž dařilo být celý zápas v lehkém vedení, čímž jsme domácím brnkali na nervy. Věděli jsme, že nás čeká daleko těžší zápas v neděli, kor po našem sobotním vítězství. Ale jak hra plynula a my byli stále v lehkém vedení, řikali jsme si, že máme velkou šanci.

    Zápas se prakticky rozhodoval až v posledních dvou minutách čtvrté čtvrtiny. V tu dobu jsme ještě vedli asi o 4 body, ale najednou na nás padla deka. Nebyli jsme schopni skorovat lehký koš, vyhodit si míč na otevřenou střelu, po celý zápas jsme rovněž nebyli schopni udělat volnou pozici z poza tříbodového oblouku. Nicméně těsně před koncem Tesla dosáhla svého a dostala se konečně do vedení. Nám se ovšem podařilo vyrovnat půl minuty před koncem po krásné indiviuální akci Honzy Filipa. Koncovku však na sebe vzal pardubický hráč Rovenský, který svou střelou v závěru překlopil misky vah na pardubickou stranu. Ovšem pořád bylo do konce 7 vteřin, měli jsme time out a vyhazovali na útočné polovině. Na sebe to zodpověďne vzal kapitán Honza Filip. Johnny ovšem v posledním nájezdu do koše podklouznul a tím zhasla naděje pro chrudimský tým. Je to velká škoda, protože jsme si to utkání na jednu stranu prohráli sami, respetivě jsem to měli ještě ve 2 minuty před koncem ve svých rukách. Pak jsme se ovšem sesypali. Poslední akce byla vabank a rozhodně nejde Johnnymu nic vytknout. Jak bylo řečeno, tahle akce nám zápas neprohrála. Je to spíš škoda kvůli našemu kapitánovi, protože tyhle dva zápasy mu opravdu vyšly a zahrál jedny z nejlepších zápasů v sezoně. Věřím ale, že si svou formu podrží přes svátky a v novém roce nakopne ostatní spoluhráče ještě víc a Chrudim se ještě trošičku posune v tabulce výše.