David Růžička hodnotí první polovinu sezóny U15 a poslední utkání

26.01.2016 13:40

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – TJ Jiskra Havlíčkův Brod             84 : 27 (25:7, 35:10, 60:18)

Chrudimští starší žáci si před Vánocemi odehráli odložená utkání s družstvem Havlíčkova Brodu, která původně měla být druhými utkání v soutěži. Hrálo se v hale Integrované střední odborné škole v Chrudimi, tedy na palubovce, kde jsme za celou sezónu ani netrénovali ani nehráli, takže pro nás prostředí téměř cizí. Na vstupu do utkání to příliš znát nebylo. Navíc hosté dorazili z důvodu velké marodky pouze v sedmi hráčích, což nám v mnohém usnadnilo situaci. Naši hráči poučeni zkušeností ,co dělá podcenění soupeře (což nám předvedli v přecházejících dvou utkáních), do utkání šli velmi koncentrovaně a od prvního okamžiku diktovali tempo celého utkání.  Skóre rychle narůstalo a v poločase jsme vedli rozdílem 25 bodů, a nutno říci, že jsme v této fázi docela dobře bránili. Tím byla dána možnost i hráčům, kteří tak často nenastupují a do utkání se tak zapsali prvními svými doby Martin Secký a ve druhém utkání i David Košárek. Střelecky družstvo opět táhnul s chutí hrající Lukáš Hřebík, kterému v tomto utkání velmi dobře sekundoval Vojtěch Krám. Do utkání bohužel nemohl nastoupit Ondřej Findejs, který si na tréninku, den před utkáním, nešťastně „šlápnul“ a sportovní víkend tak pro něj ani nezačal. Vojtěch Krám tak převzal otěže po svém pardubickém kamarádovi a v prvním utkání nastřílel 16 bodů a ve druhém bodů 10. V obou utkáních velmi dobře zahráli jak Jakub Mareček tak Matouš Plíšek, který zásoboval Lukáše Hřebíka velmi pěknými přihrávkami a měli jsme tak možnost vidět v utkáních velmi zajímavé basketbalové momenty, které překvapily i oba domácí trenéry.

Lukáš Hřebík 38 bodů, Vojtěch Krám 16 bodů, Matouš Plíšek a Jakub Mareček 10 bodů, Bedřich Paseka 4 body, Jakub Filipi, Vojtěch Pechar a Martin Secký 2 body.

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – TJ Jiskra Havlíčkův Brod             84 : 35 (21:6, 49:17, 65:28)

Druhé utkání se vyvíjelo podle podobného scénáře jako to přechozí. Pouze domácí hráči s pocitem toho, že se nemůže nic stát, vstoupili do utkání velmi vlažně a ze strany trenérů bylo nutné je velmi důrazně popohnat a připomenout jim, do dělá s utkáním podcenění soupeře. Hráči se po první čtvrtině a po
poměrně mátožném výkonu vzpamatovali a opět začali valit své útoky na soupeře, který v sedmi hráčích opravdu nebyl schopen výrazněji vzdorovat. Přesto si soupeř za svůj bojovný a houževnatý výkon zaslouží 100 % pochvalu. V dresu domácích střelecky vynikl Lukáš Hřebík (zároveň i autor úspěšných dvou tříbodových pokusů), který zaznamenal 45 bodů a o další body se výraznou měrou postaral Matouš Plíšek svými rychlými protiútoky a zakončením z pod koše. Trošku smutným místem zůstává stále naše střelba trestných hodů, která v druhém utkání byla tristní, kdy jsme z 34 střílených šestek neproměnili plných 20 pokusů.

Lukáš Hřebík 45 bodů, Matouš Plíšek 15 bodů, Vojtěch Krám 10 bodů, Filip Meduna 5 bodů, Jakub Mareček 4 body, Jakub Filipi a David Košárek 2 body, Vojtěch Pechar 1 bod.

Z pohledu odehrané poloviny soutěže můžeme říci, že družstvo se velmi zvedlo příchodem Lukáše Hřebíka, který svými herními dovednostmi ukazuje, že je výjimečným hráčem své věkové kategorie a určitě mu bude slušet i dres extraligových žáků v Pardubicích, kam předpokládáme, že po polovině soutěže zamíří a do družstva starších žáků v Chrudimi snad bude stále hostovat. V jednotlivých utkáních se postupně herně zvedal Ondřej Findejs, který utkání od utkání podával čím dál lepší výkony a především v předposledním domácím utkání odehrál dva skvělé zápasy. V těsném závěsu za ním je i Vojtěch Krám, který se také postupně zlepšuje, a věříme, že ve druhé části soutěže bude podávat ještě lepší výkony. Trojici zmiňovaných hráčů doplňují stále se zlepšující rozehrávači - Jakub Mareček a Matouš Plíšek.

U Matouše bych se rád zastavil, protože jeho příkladné tréninkové nasazení (trénuje velmi často i s družstvem starších dorostenců), obětavost a bojovnost v zápasech a především skvělá kapitánská práce z něj udělaly hráče, který vykázal za rok největší zlepšení.  Společně s Lukášem Hřebíkem vytvořili velmi dobrý tandem a stali se tahouny družstva. Z pohledu trenéra bych chtěl také poděkovat všem ostatním hráčům, kteří zde sice nebyli zmíněni, ale kteří se postupně zapojují do řad úspěšných střelců, ale zároveň přispívají k celkovému zlepšenému projevu družstva a rozhodně v druhé části soutěže budou tito hráči dostávat mnohem větší porci minut, než tomu bylo doposud.

Za první polovinu soutěže je třeba všechny hráče nesmírně pochválit - za jejich velmi dobrou docházku na tréninky a jejich tréninkové nasazení. Všichni hráči, se stali platnými členy družstva a po polovině sezóny jsou na nečekaném druhém místě soutěže. Rádi bychom také touto cestou poděkovali všem rodičům, kteří své děti pravidelně vozili na tréninky, pravidelně fandili našemu týmu a i jinak jej podporovali.

 

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM - BASKETBAL SVITAVY           67 : 33 (12:2, 38:8, 60:18)

Ke dvěma utkáním na palubovku domácího Sokolu Darren Chrudim přijeli hráči ze Svitav, kterým domácí měli co oplácet z prvního kola, kde v obou dvou utkáních prohráli (o 7 bodů, resp. 17 bodů). I když družstvo domácích bylo početně oslabeno (do utkání nemohli nastoupit zranění Filipi a Meduna - zlomeniny prstů horní končetiny, s virovým onemocněním potýkající se Adam Kadlc a lyžující Vojta Pechar), ostatní hráči nastoupili k tomuto utkání velmi soustředěně a zodpovědně, a od prvních minut jasně dali najevo, že berou pouze vítězství. Po úvodních bodech Ondřeje Findejse zkorigovali hosté na 3:2, a pak už stříleli body dokonce čtvrtiny pouze domácí a vyhráli ji v poměru 12:2. Tento razantní nástup předurčil průběh celého utkání, a když se k tomu přidala agresivní obrana domácích hráčů vytažená na útočnou polovinu (zde odváděli výbornou práci oba rozehrávači Plíšek s Marečkem, kteří svými přihrávkami zásobovali opět skvěle střílejícího Lukáše Hřebíka), skóre se v poločase zastavilo na stavu 38:8. Trenér hostí po přestávce dal příležitost ke hře všem hráčům, kteří k utkání přijeli. Ke stejnému kroku přistoupil i trenér domácích, takže se utkání poklidně dohrálo a skončilo celkovým vítězstvím domácích o 34 bodů. Do zápasu zasáhl také benjamínek v týmu domácích, Jakub Holý, který se do té doby věnoval atletice a nutno říct, že je velkým sportovním talentem, a to nejen pro basketbal. Je jen škoda, že s tímto sportem při své výšce a parametrech nezačal dříve, protože by už dávno proháněl extraligové soupeře. Střelci v utkání:

Lukáš Hřebík 33 bodů, Ondřej Findejs a Matouš Plíšek 9 bodů, Jakub Holý 8 bodů, Jakub Sýkora 6 bodů, Jakub Mareček 2 body.

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM - BASKETBAL SVITAVY           79 : 31 (29:8, 46:11, 57:22)

Před začátkem druhého utkání, nabádal trenér domácích hráče k tomu, aby vstup do druhého utkání nepodcenili a začali stejně odpovědně, jako v tom prvním. To se také stalo a ve stejném duchu, ve kterém skončilo utkání první, pokračovalo i utkání druhé. Domácí hráči si vybrali slabou chvilku ve třetím hracím období, které skončilo nerozhodně 11:11, jinak ve všech ostatních dominovali. Přínosem do dalších bojů jsou postupně se zlepšující hráči z lavičky (Martin Secký, Marek Vondra a Bedřich Paseka), kteří dostali i větší porci minut. Nezklamaly tradiční opory - bodoví hráči Hřebík s Findejsem, bojovníci na perimetru Plíšek s Marečkem. Ve druhém utkání se výrazněji bodově zapsal také Vojta Krám, který zatím hledá svoji optimální formu. Současné výkony tak mohou být příslibem pro příští utkání, na které se můžeme jenom těšit.

Lukáš Hřebík a Ondřej Findejs 19 bodů, Matouš Plíšek 13 bodů, Jakub Mareček 12 bodů, Vojtěch Krám 8 bodů, Jakub Holý 6 bodů, Bedřich Paseka 2 body.