Áčko zvládlo zápasy o čelo a vyhrálo ligu

26.02.2018 20:56

 

 

TJ Sokol BK Chrudim - TJ AŠ Mladá Boleslav 85:79
Body: Soudek 30, Votava 25, Zítko 10, Večeřa M. 9, Plíšek 6, Filip 3, Chalupník, Večeřa J.

V sobotu se v Chrudimi odehrál přímý souboj o první místo skupiny B. Soupeřem nebyl nikdo jiný než tým z Mladé Boleslavi.

Do začátku utkání vstoupili lépe domácí basketbalisté. V 7. minutě vedli o 8 bodů. Bohužel zbytek první části patřil hostujícímu týmu, který zápas vyrovnal. V první čtvrtině táhl chrudimské basketbalisty pivot Soudek, který vstřelil 11 ze svých 30 bodů. Druhá desetiminutovka vyšla lépe hráčům z Mladé Boleslavi. Na hřišti začal úřadovat Kejmar, který za první poločas zaměstnal koš domácích 22 body. Hlavně díky němu vedli hosté v poločase o 7 bodů.

Druhý poločas začal lépe domácí tým. Díky větší agresivitě v nájezdech do koše a zlepšené střelbě z dálky dokázali zápas vyrovnat. Chrudimští začali praktikovat více zónovou obranu. Hlavně díky ní a rychlému přechodu do útoku se podařilo zápas otočit. Ve druhém poločase se probudil střelec Votava, který se do té doby trápil. Mladá Boleslav rychle nabrala fauly a konec utkání už domácí většinou trávili na čáře trestného hodu. Díky týmovému pojetí hry a kvalitní obraně Chrudim dotáhla zápas do vítězného konce.

Štěpán Popelka:
„V prvním poločase jsme měli velké problémy s bráněním hostujícího Kejmara. V druhé polovině utkání ho začal výborně bránit Jan Soudek. Ten předvedl jeden z nejlepších výkonů v sezóně. Díky zlepšené zónové obraně se nám podařilo zápas dotáhnout k vítězství. Bohužel jsme se opět poměrně trápili v útoku. Opravdu nevím, co se děje, protože co my nejsme schopni trefit, to je až neuvěřitelné. Na tom musíme zapracovat.“

TJ Sokol BK Chrudim - BA Lynx Liberec 68:54
Body: Votava 16, Zítko 14, Tkadlec 14, Soudek 10, Filip 8, Večeřa M. 4, Večeřa J. 2, Chalupník, Plíšek

V neděli přijel do Chrudimi nováček z Liberce, který se netají tím, že chce hrát o nejvyšší příčky. Proto bylo překvapení, že v sobotním utkání podlehl na hřišti poslední Přelouče.

Začátek zápasu byl z obou stran dost opatrný. Na hřišti dominovaly spíše obrany. Domácí za 5 minut dali pouze 5 bodů. Díky mladému Tkadlecovi, který dal 6 bodů v řadě byl výsledek pouze 11:13 pro hosty. Druhá čtvrtina předvedla vyrovnaný zápas. Chrudimští se díky velmi dobré obraně Liberce nemohli pořádně prosadit. Ani jeden tým se nedostal na větší bodový rozdíl. Proto o pauze svítilo na tabuli skóre 26:24.

V druhém poločase opět začala Chrudim praktikovat zónovou obranu. Liberec se nemohl prosadit. Klíčová chvíle byla mezi 3. a 9. minutou třetí čtvrtiny, kterou domácí vyhráli 20:5. V poslední části zkusili hostující hráči vytáhnout obranu po celém hřišti. Chrudimští si s tím dokázali poradit a zápas zaslouženě vyhráli. Vzhledem k výsledku v Přelouči, kde Mladá Boleslav prohrála, mohli domácí začít slavit 1. místo v 2. lize. Nikdo už je nemůže sesadit.

Štěpán Popelka
„Začátek byl dost nervózní z obou stran. Bohužel jsme zase nedali několik jasných košů. V tomto ohledu se poslední dobou dost trápí Miroslav Večeřa. Snad si nechává formu na play-off. Díky zlepšenému pohybu míče v druhém poločase se nám povedlo najít volné střelce a zápas vyhrát.

Celkově jsme víkend zvládli dobře. Musíme zapracovat na proměňování jasných situaci. Konečně jsme se také mohli opřít o kvalitní střelbu z čáry trestného hodu. V dalších zápasech dostanou šanci kluci, kteří tolik minut neměli. Neznamená to ale, že poslední zápasy vypustíme.“