Áčko zvítězilo na úvod sezóny pouze jednou

09.10.2017 16:13

BVK Holice 65:76 TJ Sokol BK Chrudim

 

Body: Tkadlec 22 bodů (5 trojek), Večeřa M. 13 bodů, Votava 13 bodů, Soudek 12 bodů, Filip 9 bodů, Večeřa J. 4 body, Zítko 3 body, Bambuškar

Konečně začalo to, na co jsme dlouhé měsíce čekali. Přišla nová sezóna, nová výzva a na hráčích bylo strašně moc vidět, jak se na ni těší. Těžko soudit na začátku, jak tato sezona bude vypadat. Protože i přesto, že po loňském úspěchu bychom měli pomýšlet na nejvyšší příčky, jsou naše odhady skromné a chceme jít postupnými krůčky, čili prvním cílem jsme si vytyčili play off.

Na první zápas jsme se vydali do Holic, které jsou naším odvěkým rivalem. Bohužel v loňské sezoně byl tento tým zcela nesmyslně nalosován do moravské skupiny, a proto jsme o zápasy s tímto týmem přišli. Kluci osobně tyto zápasy berou velmi prestižně a troufám si říct, že zápasy s Holicemi, Teslou a Přeloučí bývají ty nejvyhecovanější.

Tento zápas sliboval obrovskou podívanou, neboť Holice nastoupili v kompletní sestavě doplněné o pár dorostenců. Chrudimáci se, bohužel, již od prvního zápasu museli obejít bez K. Dosoudila, který měl pracovní povinnosti a nemocný respektive zraněný M. Chalupníka s F. Marečkem, jež by měl letos dostávat daleko větší příležitost.

Zcela na rovinu si ovšem musíme přiznat, že tento zápas moc basketbalové krásy nenabídl. Chyba střídala chybu a k pohledným akcím docházelo velmi zřídka. Za zmínku stojí jen smeč z rychlého protiútoku T. Tkadlece přes holického O. Josku, který byl navíc faulován a k tomu přidal navrch 5 trojek v celém zápase. Od začátku ovšem byli Chrudimáci v mírném vedení, které udrželi až do poloviny čtvrté čtvrtiny, kdy zásluhou hlavně perfektních nájezdů O. Votavy a 2 trojek T. Tkadlece zlomili odpor domácích a dovedli tento zápas do vítězného konce. Jak bylo zmíněno, nevyhráli jsme basketbalovostí, ale spíše obrovskou zarputilostí a bojovností, za kterou musím hráče pochválit.

BK Vysoká nad Labem 82:66 TJ Sokol BK Chrudim


Body: Votava 22 bodů, Soudek 13 bodů, Večeřa M. 8 bodů, Tkadlec 8 bodů, Filip 6 bodů, Zítko 5 bodů, Večeřa J. 4 body

Již před zápasem jsme věděli, že nás nečeká nic lehkého. Tým Vysoké, který se v soutěži znova objevil jen proto, že odkoupil licenci od Rychnova n. Kněžnou (vítěz VČL) posílil zhruba o 3 hráče a když k tomu připočteme specifické prostředí jejich haly, tak si troufám říct, že tady se letos opravdu moc vyhrávat nebude. Největší posilou Vysoké je T. Kiršbaum, který několik posledních let hájil barvy hradeckého sokola v 1. Lize a i dnes potvrzoval, že je rozdílovým hráčem.

Chrudim dorazila na zápas pouze v 7 lidech, kdy odpadl ještě pivot Bambuškar, a proto jsme věděli, že dnes na pivotu budou mít domácí absolutní převahu. Byť Chrudimáci prohrávali v poločase o 14 bodů, dařilo se jim hrát s domácím týmem vyrovnanou partii. Celý zápas rozhodla 3. čtvrtina. Chrudim do ní vlétla jako uragán a nedovolila domácímu týmu skórovat. Ovšem tento uragán byl pouze na obrané polovině. S přechodem na útočnou polovinu se z Chrudimi stával lehounký vánek, jelikož hráči nebyli absolutně schopní trefit koš. Hostům hrál do karet i obrovský počet faulů, který měli domácí. Stavělo je to na čáru trestného hodu. Bohužel, v této chvíli jsme měli šestky asi 5% a nakonec jsme v celém utkání zahodili 17 šestek. Tato totální střelecká impotence nám nedovolila stáhnout náskok Vysoké, protože po pravdě řečeno, kdybychom proměňovali po našem tlaku v obraně na útočné polovině alespoň 60% všech střel, věřím, že bychom do čtvrté čtvrtiny vstupovali za vyrovnaného skóre a stát by se mohlo cokoliv. I přes náš tlak, snahu o zón press, zdvojování si domácí svůj náskok pohlídali i ve 4. čtvrtině (kdy se Chrudim dostala i na -6 bodů) a zcela zaslouženě vyhráli.

S předvedenou hrou nemůžeme být úplně spokojeni, zejména na útočné polovině. Co by ale stálo za zmínku a od čeho, věřím, že bychom se mohli odrazit k lepším výkonům, je naše bojovnost. Chválím kluky, že to ve Vysoké nezabalili, ale naopak bojovali až do samotného konce.