Áčko: Víkend v Liberci vyšel pouze na padesát procent

06.11.2018 10:23

BA Lynx Liberec - TJ Sokol BK Chrudim 89:70 (21:20, 48:40, 72:56)

Body: Soudek 16, Bubeník 14, Kmošek 11, Votava 9, Filip 9, Zítko 7, Večeřa 2, Mareček 2

O uplynulém víkendu se chrudimský tým vydal na dlouhou a trnitou cestu na sever pod Ještěd, kde na něj v sobotu čekal tým BA Lynx Liberec a následně v neděli liberečtí kondoři.

Sobotní soupeř, jež má ve svém středu několik obrovských medvědů horských, je hlavně ve své domácí tělocvičně velmi silný. To pro chrudimskou partu zdecimovanou různými zraněnými nevěstilo vůbec nic dobrého. A již od prvních vteřin zápasu se tato slova potvrdila. Chrudim měla naprosto excelentní vstup do utkání, kdy již po pár vteřinách úspěšně pálil Ondra Votava z poza trojbodové čáry. Ovšem než se stačil on a jeho spoluhráči rozkoukat na obranné polovině, už nám soupeř zadními vrátky vtrhnul do bedny a dvěma body dal jasně najevo, že domácí jsou hodně nažhaveni. A bylo to vidět… Sice bylo po první čtvrtině skóre o jeden bod pro domácí, ale na našem herním projevu bylo vidět, jak se na každý koš strašně nadřeme. V momentě, kdy jsme přešli půlící čáru, domácí tým nás tvrdě tlačil do rohů hřiště. Nám se nedařilo hrát naše signály, tudíž to každý zkoušel sám a tak se občas vytratilo týmové pojetí hry. Přes veškerou snahu jsme ovšem v poločase zaostávali o 8 bodů, což pořád dávalo šanci lepším zítřkům… No, nebo aspoň lepší 3. čtvrtině.

Ta bohužel nepřišla, v této čtvrtině na nás dolehl zmar a vedení Liberce se přehouplo přes více jak 10 bodů. V této části nám nespadlo i pár lehkých košů z podkoše, což nás prostě dostalo a zlomilo. Nabízela se šance, že trenér mohl nechat zahrát hráče z lavičky, to by nás ovšem nesmělo jezdit na zápas takový malý počet. Tak nám nezbývalo nic jiného, než zvednout hlavy, kousnout se a udělat vše pro to, abychom zápas dohráli s hlavou nahoře. Troufám si říct, že se nám to aspoň trochu povedlo, zápas jsme nezabalili, ale nedá se říct, že bychom zářili. Proto bylo potřeba zmobilizovat síly a dát vše do toho, abychom přistřihli křídla kondorům v neděli. Ono totiž přijet v letošní sezoně z venkovních zápasů se skórem 1:1 je pro nás bilance k nezaplacení.

 

BK Kondoři Liberec - TJ Sokol BK Chrudim 58:81 (19:19, 31:35, 44:56)

Body: Soudek 20, Bubeník 16, Večeřa 16, Votava 14, Kmošek 11, Filip 4, Mareček

Nedělní tým složený pouze z dorostenců liberecké líhně rozhodně nebylo radno podceňovat. Dal se naopak očekávat jednoduchý mládežnický basketbal, vytažená obrana po celém hřišti a to celé v naprosté rychlosti. Čili vše, co chrudimským hráčům už moc nevoní. A vše se potvrdilo v již během prvních pár minut.

Mladí Kondoři lítali po celém hřišti, snažili se o rychlý protiútok a chrudimským to nedělalo vůbec dobře. Ovšem od začátku se nám dařilo střelecky, čímž jsme dokázali držet se soupeřem krok. Ve druhé čtvrtině jsme si rovněž navykli na tempo a styl hry soupeře a právě většími zkušenostmi jsme se dostali do lehkého vedení. Ovšem střelecký prach nám rozhodně nevyschnul.

Došlo na slova jedné trenérské legendy v Chrudimi, která vždy tvrdila, že třetí čtvrtina bývá zlomová. On nás většinou nabádal, protože tušil, v této části hry přijde problém. Nepřišel… Nebo možná přišel, ale na druhé straně. To nám ale může být jedno. My jsme si tentokrát ve třetím kvartálu podmanili libereckou palubovku a přesnou střelbou (kdy dokonale fungoval „nájezd – výhoz“) a tradiční zónou jsme se dostali do dvojciferného vedení. Je dobré pochválit i domácí tým, který to rozhodně nezabalil a svoji bojovností se pořád tak nějak držel na dostřel. Když už to ovšem vypadalo, že by Kondoři mohli začít kousat, vzal si Štěpán Popelka time out, uklidnil nás a mu za odměnu poslali na lavičku koš za 3 body.

 Vítězství 58:81 a bilance 1:1 je dobrý výsledek pro Chrudim v tomto víkendu. Stinnou stránkou nedělního zápasu je zranění Filipa Marečka. Doufáme, že se tento sympatický atlet brzo uzdraví a společně se svým dvojčetem a dvorním nahazovačem Tobiášem Plíškem nám brzy bude rozdávat basketbalovou radost.

 

autor Jan Večeřa