Áčko porazilo oba týmy z Liberce

12.02.2019 13:58

 

O víkendu jsme měli naplánované dva zápasy s libereckými týmy. A podle aktuální formy obou hostujících týmů bylo jasné, že to nebude procházka růžovým sadem. Zmiňme, že z libereckého víkendu jsme si přivezli skore 1:1, kdy jsme prohráli vysoko s Lynx a dokázali porazit Kondory.

 

TJ Sokol BK Chrudim - BK Kondoři Liberec 92:72
Body: Soudek 20, Večeřa M. 19, Truneček 16, Votava 15, Bubeník 13, Filip 6, Večeřa J, 2, Plíšek 1

 

    První Liberecký tým přijel do Chrudimi ve velmi okleštěné sestavě. Ovšem na začátku zápasu a po celou první čtvrtinu to vůbec nebylo vidět. A byl to právě Liberec, kdo určoval tempo hry. Do druhé čtrtiny už ovšem domácí tým vstoupil daleko koncentrovaněji a rázem se misky vah překlopily na domácí stranu. Hlavně zlepšení v obraně mělo za následek, že jsme hostující dostali pod tlak a podařilo se nám několikrát zachytit jejich přihrávku, a tím se dostat do rychlého protiútoku. Oživení na hřiště přinesl hlavně Martin Truneček., který v celém utkání zaznamenam sezónní maximum 16 bodů.

    Druhý poločas začal za stavu 56:35 a zdálo se, že se bude utkání jen dohrávat. Mladíci z Liberce ale ukázali kvalitu a třetí část utkání dokázali zvítězit poměrem 17:24. V poslední čtvrtině domácí opět přeřadili na vyšší rychlostní stupeň a v jednu chvíli byl rozdíl zápasu téměř 30 bodů. Poslední dvě minuty už Kondoři jen kosmeticky upravili výsledek na konečných 92:71 pro domácí. Za Chrudim bohužel utkání nedohrál Jan Večeřa, který po obranném zákroku musel na šití a odnes si 5 stěhů. Další domácí hráč, který nedohrál kvůli problému s třísly byl Martin Truneček. Naopak pozitivní věcí na utkání byl první zápas sezóny Miroslava Večeři, na kterém byla vidět obrovská energie a chuť hrát.

 

TJ Sokol BK Chrudim - BA Lynx Liberec 86:73 po prodloužení
Body: Votava 30, Soudek 19, Večeřa M. 14, Filip 13, Zítko 5, Bubeník 3, Plíšek 2, Truneček

 

    Jak bylo zmíněno, tak v neděli nás taky nečekala lehká šichta. Ovšem vstup do zápasu se nám povedl na výbornou a my se dostali do vedení 5:0. A právě toto vedení plus minus nějaký ten koš jsme drželi do poločasu. Byla škoda, že jsme nedokázali vedení v 1. poločase navýšit. Dá se říct, že jsme zápas první poločas měli ve svých rukách, ovšem i přes obrovskou kanonádu Ondry Votavy jsme se nedokázali dostat do dvojciferného vedení.

    Třetí čtvrtina se nesla v podobném duchu, ale nebyli bychom to my, kdybychom si nevybrali nějaký ten špatný okamžik. Byť jsme se po konci třetí čtvrtiny drželi stále vedení. Otěže zápasu lehounce přebíral Liberec. Kluci ze severu se chytli střelou z dálky a na nás padla křeč. Nedokázali jsme využít soupeřovi 4 týmové chyby, nedokázali jsme si dojít pro faul, natož míč poslat přihrávkou “dolů” pod koš. Co nás drželo bylo pár opravdu vydřených košů. Liberec se ve třetí čtvrtině dostal na -3 body.

    Čtvrtá čtvrtina nabídla obrovské drama. I přes naši lehkou křeč se ale hrál výborný basketbal na obou stranách. Ovšem Liberec měl v průběhu čtvrté čtvrtiny lehce navrch. Ondrovi Votavovi trochu vyschnul střelecký prach, opět se z naší hry vytratil pohyb, krásná jednoduchá přihrávka taky vidět nebyla a když nám hostující Pastyřík po dvou airballech trefil trojku, vypadalo to, že je s námi zle. Zatímco my se trápili, hosté nám tam stříleli jednu střelu za druhou - ať už z trojky, tak z podkoše. Výsledek byl takový, že jsme zhruba minutu do konce prohrávali o 5 bodů. Ovšem stále ještě bylo dost času zvrátit vývoj zápasu. A to se taky stalo. Voty trojka, Liberec nic a my měli cca 10 vteřin míč k dispozi a prohrávali jsme o bod. Hosté však měli jen jeden týmový faul, tak si mohli dovolit nás osekat. Když už to vypadalo, že to Liberec ubrání, přišel faul 3 vteřiny před koncem na kapitána Honzu Filipa, který ho postavil na čáru trestného hodu. Dáš jeden - jdeme do prodloužení. Dáš dva - jdeme na oběd. Johnny proměnil jeden trestný hod a oddálil tak divákům nedělní oběd o 5 minut.

    Pokud jsme řikali, že jsme druhý poločas odehráli v křeči, tak v prodloužení to byl koncert. Dostali jsme se rychle do 6 bodového vedení a to jsme po celou dobu prodloužení jen navyšovali. Míč putoval rychle z ruky a výsledkem byly rychlé protiútoky a volné střely, které jsme proměnili. Výhra o 13 bodů nakonec neodpovídá tomu, jaký to byl po celou dobu boj.

 

Jan Večeřa a Štěpán Popelka