Áčko padlo v Boleslavi, vyhrálo v Brandýse

22.11.2018 10:50

 

TJ AŠ Mladá Boleslav - TJ Sokol BK Chrudim 74:54
Body: Soudek 17, Kmošek 9, Filip 7, Votava 7, Zítko 6, Bubeník 5, Večeřa 3, Truneček

 

Mladá Boleslav je tradičním soupeřem Chrudimi a velkým rivalem. Zápasy s tímto týmem bývají vždy vyrovnané a často v nich propuknou emoce. I tento zápas byl velmi vyrovnaný. Začátek ovšem vyšel Chrudimákům na výbornou, když se rychle ujali téměř desetibodového vedení. V lehkém náskoku se hráči Chrudimi drželi celý první poločas, kdy se ovšem soupeř po rozporuplném začátku rozkoukal a začal náskok stahovat. I přes to poločas vyhrála Chrudim o jeden bod.
 
Třetí čtvrtina nebyla vyjímkou a jen potvrdila úvodní slova, kdy bylo zmíněno, že zápasy bývají vyrovnané. I přes relativně špatné střelecké procento se chrudimští drželi mírně vpředu. Rozhodující byl ovšem začátek 4. čtvrtiny, která se pro Chrudi proměnila v noční můru. Začátek byl se dal popsat jednoduše - ztráta, ztráta, ztráta, nedaný šoupák a soupeř byl plus 10. Nemá cenu jmenovat nikoho z hráčů, každý se snažil, ovšem zároveň každý ztratil míč či když už ho neztratil, tak neproměnil. Bylo jedno, jestli jsme stříleli z pod koše či volnou střelu na trojce, nic tam nepadlo. Soupeř si tak pohodlně došel pro náskok dvaceti bodů a my jsme Mladé Boleslavi doslova vítězství darovali. Honza Večeřa to shrnul větou: "Je krásné být nejlepším střelcem ve čtvrtině, je ovšem velmi smutné být jediným střelce ve čtvrtině...kor když dáte jenom 3 body."
 
BK Brandýs nad Labem - TJ Sokol BK Chrudim 73:81
Body: Soudek 21, Votava 19, Kmošek 13, Filip 9, Večeřa 8, Bubeník 6, Zítko 5, Truneček
 
Po sobotní porážce nepanovala zrovna optimistická nálada v týmu, ovšem odhodlání vyhrát měli určitě všichni. Bylo to již několikrát zmiňováno, ale v letošní sezoně, kdy nás zmítají samá zranění by i tak mělo být naším cílem mít to při venkovních zápasech 50%. Čili jsme opravdu potřebovali vyhrát. Ovšem zápasy v Brandýse nebývají žádný med.
Již od první minuty bylo na každém vidět odhodlání, že se prostě jdeme porvat o vítězství. Svou obrovskou bojovností vedl tým jako správný leader Ondra Votava. Brandýs sice vyhrál první čtvrtinu, ale jakoby tohle ještě víc vytočilo Chrudim do otáček. Pomocí zónové obrany si Chrudim vzala vedení a poločas nakonec ovládla o 3 body. Jedním z rozhodujících faktorů bylo, že ve chvíli kdy střídal ústřední a jediný pravý rozehravač Honza Filip, tým se s tím dokázal vypořádat a nezačal zmatkovat. Všichni jsme si rázem na palubovce pomohli a Johny tak mohl nabrat o trochu víc sil na druhej poločas. 
V tomto zápase tentokrát rozhodla 3. čtvrina, kdy se Chrudim dostala dvojciferného vedení. Bylo to zásluhou zejména kvalitní obrany, bojovnosti a vyrážením do rychlých protiútoků. Ty se Chrudimi v tomto zápase vedle až neskutečně dobře. Jestli někdy platilo pravidlo, že obranou se vyhrává zápas, tak v tomto případě to platilo na 100%. Chrudim nepustila hráče Brandýsa ve druhém poločase téměř k ničemu, brala jim míče a nutila je střílet z těžkých pozic. Díky tomu se Chrudim dostala až do vedení o 15 bodů. Když už se zdálo, že je zhruba 2 minuty před koncem rozhodnuto, Brandýs vstal z mrtvých a snažil se hru ještě zramatizovat. Domácím hráčům se podařilo trefit v rychlém sledu 3 trojky, což dostalo Chrudim pod tlak. Náskok chrudimských hráčů byl však dostatečný a tak ten zápas doklepali do konce. I tak je ale potřeba si vzít z tého koncovky ponaučení. Kdyby zapnul Brandýs trochu dřív, případně by náskok nebyl tak vysoký, mohlo se stát cokoliv.
 
Teď ovšem po měsíci se konečně ukáže chrudimský tým domácím fanoušku. Tímto bychom Vás chtěli pozvat na nejbližší domácí zápasy pro Kutné hoře a Poděbradům, které se odehrají 1. a 2. prosince. Budeme rádi, když si uděláte čas a přijdete nás podpořit, budeme to opravdu potřebovat!