Áčko: Dvě výhry, jedno zranění

13.02.2018 10:11

 

TJ Sokol BK Chrudim - Basket Fio Banka Jindřichův Hradec "B" 92:55
Body: Večeřa 19, Tkadlec 16, Dosoudil 13, Votava 11, Zítko 8, Chalupník 8, Soudek 7, Plíšek 7, Filip 3

 

V sobotu přijel do Chrudimi již tradiční soupeř z Jindřichova Hradce. Vzhledem k tomu, že se souběžně hrála i Národní basketbalová liga, přijeli hosté bez posil A týmu.

 

Na jejich výkonu to v prvním poločase nebylo vůbec znát. Jindřichův Hradec se mohl opřít o kvalitní střelbu z dálky. Přesto bylo znát, že převahu na hřišti mají domácí. Bohužel se chrudimští basketbalisté nepotkali s formou. Předvedli několik pěkných akcí, ale co nedokázali proměnit, nad tím kroutil hlavou nejeden fanoušek. Díky špatné úspěšnosti se šlo do poločasové přestávky za stavu 41:34.

 

Do druhého poločasu vstoupil domácí tým mnohem agresivněji. Chrudim přeřadila na vyšší rychlostní stupeň a díky zlepšené obraně si vybudovala náskok 13 bodů před poslední desetiminutovkou. Závěrečná čtvrtina se změnila na koncert akcí domácích. Diváci mohli vidět několik smečů a opravdu pěkných akcí. Nakonec tuto čtvrtinu vyhráli domácí 29:5 a tím stanovili konečný výsledek 92:55.

 

Štěpán Popelka:

První poločas byl z naší strany takový ospalý. Nevím, co se stalo, ale tolik neproměněných šancí jsem nezažil. Bylo až neuvěřitelné, co jsme nedokázali proměnit. Do druhého poločasu jsme šli s tím, že začneme všechny clony přebírat. Vyšlo to a díky zlepšené obraně jsme zaslouženě vyhráli.

 

TJ Sokol BK Chrudim - Tesla Pardubice 98:77
Body: Večeřa 21, Soudek 17, Zítko 15, Tkadlec 15, Filip 14, Votava 12, Dosoudil 2, Plíšek 2, Chalupník

 

V neděli se v chrudimské hale odehrálo poslední východočeské derby základní části. Přijela Tesla v Pardubic.

 

Začátek utkání bohužel připomínal sobotní zápas. Bylo vidět, že domácí mají více ze hry, ale díky špatné obraně a neschopnosti proměnit jednoduché koše skončila první čtvrtina pouze o bod pro Chrudim. Na začátku druhé čtvrtiny všem v hale zatrnulo. Domácí Kryštof Dosoudil se snažil získat balón. Bohužel špatně došlápl a začal se svíjet v bolestech. Nakonec musela přijet sanitka a odvést Kryštofa na vyšetření s kolenem do nemocnice. Hostující celek uplatňoval hodně zataženou obranu a domácí basketbalisté nebyli schopni trefit nic z dálky. Za první poločas vstřelili pouze jednu trojku.

 

Druhý poločas byl opět naprosto rozdílný od prvního. Za třetí čtvrtinu domácí proměnili celkem 5 trojek a dokázali se dostat do mírného vedení. Postupem času bylo znát, že Tesle dochází síly a domácí opět začali díky rychlému přechodu proměňovat snadné koše. V druhém poločasu nastřílela Chrudim celkem 10 trojek z toho nejzkušenější Ondřej Zítko jich proměnil 5. Vzhledem k výhrám Mladé Boleslavi se příští utkání v Chrudimi promění v boj o první místo a tím lepší postavení v bojích play-off.

 

Štěpán Popelka:

„Hráče jsem upozorňoval, abychom do zápasu vstoupili lépe než v sobotu. Bohužel opět díky naší neschopnosti dát jednoduchý koš se první poločas změnil ve zbytečné drama. Už i diváci ztráceli trpelivost a několikrát jsem z hlediště slyšel poznámky, ať začneme konečně hrát. Navíc jsme přišli o Kryštofa, který je pro naší hru naprosto klíčový. Snad jeho zranění nebude nijak vážné a letos ho ještě uvidíme na palubovce. Druhý poločas se nám konečně probudili střelci. Mám radost hlavně za Ondru Zítka, který trefil 5 trojek. Byl to ale týmový výkon. Jen musíme vydržet hrát v tempu celých 40 minut a jen poločas.“