ÁČKO: Dvě dramatické koncovky, dvě cenná vítězství

28.01.2019 10:19

 

BVK Holice - TJ Sokol BK Chrudim 92:97 po prodloužení
Body: Soudek 31, Filip 16, Bubeník 16, Kmošek 12, Votava 9, Plíšek 9, Truneček 4

 

    V sobotním utkání Chrudim zavítavila k odvěkému rivalovi z Holic. Vzhledem k postavení v tabulce byli domácí mírným favoritem. Začátek zápasu byl v režii domácích. Během tří minut vedli 9:4. Druhá polovina první části, ale patřila Chrudimi. Nakonec jí vyhrála 23:24. Rozehrávač domácích Macela dostál své pověsti střelce, když za prvních minut trefil 4 úspěšné trojky. Chrudimští basketbalisté si v závěru prvního poločasu vytvořili mírný náskok 43:49. Nutno podotknout, že domácí neudrželi několikrát nervy na uzdě a posílali hostující střelce na čáru trestného hodu. V nich byl neomylný kapitán Chrudimi Jan Filip, který se postaral o poslední 6 bodů prvního poločasu z toho 4 byly z trestných hodů.

    Začátek druhého poločasu opět patřil domácím a během dvou odehraných minut se dokonce dostali do vedení. Zápas se odehrával ve vysokém tempu a byla k vidění hodně agresivní obrana z obou stran. Vedení se přelévalo z jedné strany na druhou a tak diváci viděli dramatickou koncovku. V ní nejdříve odmítl hostující Kmošek postal Chrudim do vedení, když nedal druhou šestku. Poslední akce patřila Holicím. Míč v ruce měl Žaba a svojí typickou akcí se pokusil zápas rozhodnout. Naštěstí pro hosty míč nepropadl oboučkou. Šlo se tedy do prodloužení.

    Hostující hráči začali hrát mnohem agresivnějí do koše a během dvou minut dokázali dát tři koše s faulem. Rozhodující střelu si vzal nejmladší hráč Chrudimi Tobiáš Plíšek, který trojkou poslal svůj tým do vedení 95:89. Ten samý hráč poté pronikl za obranu Holic a jednoduchým košem rozhodl.

 

Štěpán Popelka

„Nesmírně cenné vítězství. Dneska každý z hráč nechal na hřišti vše a myslím, že jsme nakonec zaslouženě vyhráli. Hráli jsme více týmově a myslím, že jsme byli hůře čitelní pro soupeře. Na konci základní hrací doby jsme měli štěstí, že soupeř netrefil koš. Prodloužení jsme odehráli velice dobře. Dali jsme několik košů s faulem a rozhodl náš žolík Tobiáš. Jsem rád, že se nebál vzít zodpovednost do svých rukou :-)“

 

BK Napos Vysoká nad Labem - TJ Sokol BK Chrudim 62:64
Body: Votava 23, Filip 12, Kmošek 12, Soudek 9, Bubeník 5, Večeřa 3, Truneček

 

    V nedělním utkání přijela Chrudim do Vysoké nad Labem. Již podle sestav bylo jasné, že domácí budou mít obrovskou výškovou převahu. Úvod utkání nepřinesl moc basketbalové krásy. Po dvou odehraných minutách svítilo na tabuli skóre 0:0. Pak začali úřadovat hostující hráči. V páte minutě vedla Chrudim 14:2 a donutila hostující trenéra k time-outu. Poté se hra vyrovnala. Byl to hlavně souboj obran. V poločase bylo skóre 33:34 pro hostující tým. Chrudim hrála více agresivně do koše a domácí sbírali fauly.

    Druhý poločas začal lépe pro Vysokou. Chrudimští se trápili v útoku a díky tomu se Vysoká dostala do vedení 44:37. Třetí část utkání skončila pouze 13:10 pro domácí. Bylo to pravé derby a žádný tým si nedaroval kousek palubovky. Polední čtvrtina probudila chrudimské střelce a díky čtyřem úspěšným trojkám se hostují tým dostal opět do vedení. Minutu před konce domácí Krista srovnal trojkou na 62:62. Zbývalo 10 vteřin do konce a míč si vzal hostující Filip. Čekal na správný čas a přes Kristu najel do koše a 2,4 vteřiny před koncem poslal Chrudim do vedení. Vysoká zkoušela po time-outu trojku, která se neujala a Chrudimští si tak připisují druhé cenné vítězství v tomto víkendu.

 

Štěpán Popelka

„Strašně těžký zápas pro nás. Vysoká disponuje snad 6 hráči, kteří mají 2 metry. Museli jsme tedy na obranném doskoku bojovat jako tým. Jsem rád, že k tomuto zápasu hráči přistoupili zodpovědně. A poslední akce? Jsem rád, že mě Johnny neposlechl, protože jsem chtěl hrát jinou akci, ale on si věřil a řekl, že to rozhodne. Musíme jen lépe reagovat na vývoj utkání, protože zejména ve třetí čtvrtině jsme zbytečně vše obstřelovali z dálky. Domácí měli asi 6 minut 5 týmových faulů a my jsme za tu dobu neházeli ani jednou trestné hody. Tento víkend tak trochu vynahradil zaváhání proti Jindřichovu Hradci.“