Áčko dramatické koncovky zvládlo

04.03.2015 19:16

Tesla Pardubice 79:80 BC Darren Chrudim (14:21, 27:40, 44:56, 68:68)
Body a sestava: Soudek J. 23 bodů (2 trojky), Hanus M. 18 bodů (4 trojky), Chalupník M. 18 bodů (1 trojka), Truneček L. 7 bodů (1 trojka), Večeřa J. 6 bodů (2 trojky), Filip J. 4 body, Halamka J. 4 bod, Zítko O., Havlín K.

    V sobotu jsme zavítali do sousedních Pardubic k zápasu s místní Teslou. Utkání se hrálo netradičně již dopoledne právě kvůli tomu, aby domácí mohli nasadit všechny svoje hráče. Zmiňme, že za Pardubice nastoupili Jakub Hanuš, hájící barvy Jindřichova Hradce v KNBL, Luboš Lachman, který nastupuje v 1. lize za Hradec Králové a také podkošová dvojice Tomáš Novotný (hrající dříve 1. ligu za Jindřichův Hradec) a Milan Kornherr, který v letošní sezoně moc nenastupoval, ale patří k velkým oporám domácích. Našemu týmu naopak chyběli Kryštof Dosoudil, Ondřej Votava a kapitán Jan Bubeník. Vzhledem k sestavám obou týmů a faktu, že Tesle jde o záchranu v soutěži, jsme čekali opravdu velmi těžké utkání.
     Ovšem první poločas tomu vůbec nenasvědčoval. Vycházelo nám naprosto vše. Výborně jsme bránili a vyráželi do rychlého protiútoku, na útočné polovině putoval balon rychle z ruky, dokázali jsme si vytvořit volné střely a proměnit je. Snad jen naší nekoncentrovaností jsme v poslední minutě druhé čtvrtiny ztratili zhruba 18 bodový náskok a poločas jsme tak vyhráli „jen“ 27:40.
    Po třetí čtvrtině jsme sice stále vedli dvanáctibodovým rozdílem, ale bylo znát, že jsme polevili v koncentraci. V útoku si každý hráč zkusil to svoje a začali jsme se trápit, v obraně jsme Tesle dovolili skórovat jednoduché koše. Místo abychom šli do dvacetibodového vedení, jsme domácím „dali čuchnout“ a oni tak mohli stále pomýšlet na vítězství v zápase.
    Čtvrtou čtvrtinu nemá cenu ani komentovat. Tesla dokonale využila naší nekoncentrovanost a nejen, že stáhla rozdíl ve skóre, šla dokonce do vedení. Trojky Lachmana a rychlé protiútoky nás ničily. A tak v poslední minutě nastalo drama a boj o každý centimetr palubovky. 6 vteřin před koncem základní hrací doby proměnil Jan Soudek důležitou trojku a poslal nás do vedení o 2 body. Už to vypadalo, že utkání vyhrajeme, když v tom v naprostém chaosu společně se sirénou rozhodčí odpískal faul na domácí a Milan Kornherr šel střílet 2 trestné hody. Ty proměnil a poslal zápas do prodloužení.
    V tom sehráli prim Marcel Chalupník a Michal Hanus. Prvně jmenovaný přes naprosté vyčerpání dokázal dirigovat naši hru a Hany trefil 2 důležité trojky. V té době jsme už hráli bez vyfaoulovaného pivota Jana Soudka a pseudopivota Jana Večeři. V závěru prodloužení se však opakovalo drama z konce 4. čtvrtiny. Vedli jsme o 1 bod, když Tesla měla balon na poslední útok. Opět se v naprostém chaosu objevil sám pod košem pivot domácích Milan Kornherr, který se štěstím pro nás svoji střelu neproměnil a my si tak vezeme opravdu vydřené vítězství z Pardubic.
    I přes naprostý výpadek ve 4. čtvrtině si ale všichni hráči Chrudimi zaslouží pochvalu, jelikož bojovali v okleštěné sestavě až do konce utkání a i přes vyfaoulování a zranění některých hráčů jsme zápas dotáhli do vítězného konce!!

BK Přelouč 55:56 BC Darren Chrudim (15:16,23:37, 45:48)
Body a sestava: Soudek J. 19 bodů (2 trojky), Votava O. 16 bodů, Truneček L. 6 bodů, Filip J. 5 bodů, Hanus M. 4 body, Chalupník M. 3 body, Večeřa J. 3 body (1 trojka), Havlín K., Zítko O.

    I v neděli jsme nepřekročili hranici východních Čech a k utkání jsme se vydali do Přelouče. Domácí tým byl posilněn těsnou sobotní výhrou nad Holicemi, kterou získali jistotu udržení se ve 2. lize, nás naopak posílil Ondřej Votava.
    První polovina měla naprosto stejný průběh jako v sobotu. Dokázali jsme si vytvořit dvojciferný náskok, který jsme si týmovou hrou a dobrou obranou drželi do poločasové přestávky. Přelouč ale ve druhém poločase nesložila zbraně, ba naopak začala lépe bránit a hrát jednodušeji. Tím náš náskok během třetí čtvrtiny stáhla a ve čtvrtém kvartálu se začínalo de facto od začátku (stav 45:48).
     V posledním hracím období se projevila absence našeho pivota Kryštofa Dosoudila, protože centři domácích si na útočné polovině dělali skoro vše, co chtěli. Roub se chytil několika střelami z dálky, a když minul, Zikmunda lehce doskakoval. Do toho jsme my nemohli najít recept na zónovou obranu Přelouče. Skóre se tím úplně vyrovnalo a na palubovce nastal 4 minuty před koncem veliký boj.
    Zlom zápasu nastal zhruba ve 38. minutě, kdy jsme přešli také na zónu. V útoku jsme byli sice bezzubý, ale poctivou prací v obraně jsme nedovolili skórovat ani domácím. Závěr utkání patřil Ondřejovi Votavovi, který necelé 3 vteřiny před koncem proměnil jednu šestku (tím nás poslal do jednobodového vedení) a v poslední akci domácích dokonale přečetl jejich plán, získal míč při vyhazování z autu a už nedovolil žádné drama.
   

    Výhra v Přelouči je, myslím si, zasloužená, protože jsme po celý zápas vedli a domácím jsme dovolili pouze vyrovnat. I přesto si musíme vzít z obou zápasů ponaučení, hlavně do další sezony, že i když vedeme dvouciferným rozdílem, nemáme nikdy vyhráno!!! Za dramatické koncovky v sobotu a v neděli si můžeme jen a jen sami, jelikož jsme vždy polevili a nechali soupeře mač vyrovnat, ba dokonce dovézt do prodloužení. To se nesmí opakovat! Na druhou stranu jsme ukázali charakter celého týmu, že v případě, kdy nám už skoro o nic nejde, jdeme do každého zápasu s cílem vyhrát, ať hrajeme v jakékoliv sestavě.