Rozhovor s novým kapitánem Áčka

11.09.2016 21:26

Stojíme na prahu nové sezóny a s kým jiným bychom si měli popovídat, než s novým kapitánem Honzou "psiskem" FIlipem.

 

Honzo, zeptám se hned na úvod, už jsi donesl zelenou za kapitánskou pásku?


Musím se přiznat, zatím ne. Období přípravy je nevhodná doba pro nošení zelených. Navíc předpokládám, že obvyklý půllitr bude v tomto případě málo.


Chystáš ještě nějaké poděkování za vyslovenou důvěru od týmu?


Určitě chystám. Chtěl bych před klukama promluvit, ať už v rámci facebooku nebo osobně, o mé roli kapitána a celkově tým před nadcházející sezónou povzbudit.


Co na to říkáš, že si tě kluci sami zvolili jako kapitána?


V prvé řadě jsem byl velmi překvapen. Kluci mi projevili důvěru, které si velmi cením. Většina lidí mě pokládá za ne úplně spolehlivého člověka, v ojedinělých případech určitě právem, ale vše je otázkou priorit. Basketbalu jsem obětoval ve svém životě hodně (kdo ne) a v mém žebříčku priorit je opravdu vysoko. Po úspěšných státnicích, které jsme složil na počátku tohoto léta, začínám poprvé v životě pracovat a tak je to pro mě něco nového. Nicméně na basket rozhodně nezanevřu a kluky nezklamu.


Pojďme teď k nové sezóně. Letní příprava je v plném proudu, co na ni říkáš?


Letní příprava je nezbytnou součástí navazující sezóny. Je důležité, aby byl tým stoprocentně připraven již na první zápas. Týmy, kterým takzvaně ujede vlak, mají později cestu tabulkou vzhůru už velmi obtížnou a vytrácí se pohoda v týmu. To je věc, která je v Chrudimi klíčová a proto je nezbytné, aby se pro dobrý vstup udělalo vše. Je důležité si uvědomit, že příprava není jen o 2 trénincích týdně, ale také o individuální přípravě jednotlivce v průběhu celého léta. Hráči by měli být svědomití a sami vědět, kde mají rezervy.

    Obecně jsem s přípravou velmi spokojen, tréninky mají kvalitu, a to zejména díky kondičnímu trenérovi a dalším připraveným tréninkům našeho kouče. Vždy je vidět, kdo se připravoval dle mých předchozích slov a kdo ne. Chválím mladé kluky, kteří stále cítí, že lze jít výš, posouvat hranice! A o tom to přeci je, ne? :)


Sám jsi šel výkonnostně hodně nahoru v loňské sezóně, jak ses udržoval přes léto?


Ano, máš pravdu, s loňskou sezónou jsem byl velmi spokojený a troufnu si ji označit jako mou nejpovedenější v kariéře. Bylo opravdu jen málo zápasů, kdy jsem nebyl spokojen s vlastní hrou. Co se týče současné kondice, mám rezervy obrovské. Měsíc učení, následné oslavy a cestování v první polovině léta udělalo své. Abych odpověděl na otázku, na přípravu jsem dojížděl jednou týdně z Prahy. Jinak chodím pravidelně běhat, navštěvuji kruháče a od minulého týdne jsem začal chodit plavat. Nyní jsem na několikadenním soustředění s mým bývalým týmem z Prahy. Takže doufám, že není ještě pozdě!


Co tým? Jaká si myslíš, že bude letošní sezóna?


Do následující sezóny bohužel nenastoupí Honza Bubeník a bude nám dlouhodobě chybět stěžejní hráč na pozici 5. Máme spoustu nových mladých hráčů a jednu posilu pod koš. Na klucích je vidět, že se připravovali poctivě a že mají chuť hrát. Doufám, že si všichni sedneme a budeme hrát pohledný a zejména kvalitní basketbal. Tabulka soupeřů čítá také mnoho změn a proto je těžké něco předvídat. Když do toho dáme vše, bude to skvělé!


Nebudeme si nic nalhávat, ale asi to letos na titul nebude, i když to samé se loni říkalo o Přelouči, která pak velmi příjemně překvapila, ale podle prognóz bychom se měli pohybovat ve středu tabulky. Co si o tom myslíš? A jaký cíle bychom si jako tým měli dávat?


Přelouč je tým, který hraje ve stejném složení už několik let a je to na jejich hře nesmírně znát. Hráči se znají a na palubovce o sobě vědí jako málokteré jiné týmy. Navíc mají na naši ligu velmi kvalitní pivoty se širokou rotací. Ano, na titul zřejmě ne, přesto bychom si měli dávat cíle nejvyšší, jelikož neexistuje situace za které se nedá vyhrát. Ta naděje tam vždycky je a my se ji pokusíme najít. Chtěl bych, abychom se umístili v horní polovině tabulky, našim soupeřům nedali nic zadarmo, hlavně doma, a ulovili nejeden skalp top týmů.


Máš vyloženě nějaký tým, na který se těšíš a který bys chtěl porazit?


Samozřejmě bych chtěl porazit všechny, ale omezím se tedy na 2 nejpodstatnější. Radotín, banda kreténů, kteří si myslí, že mohou něco dokázat jejich naprosto dementním přístupem. A vůbec, můj názor na tento tým je asi zřejmý a nemá cenu rozebírat. Radotín je prostě “must win”. Další tým, který chci rozhodně porazit, je Přelouč.


Naopak, který tým ti je nejvíc nesympatický. Kde se ti třeba nejhůře hraje…


Radotín. Tým, se kterým se mi hraje vyloženě špatně asi nemám.


Na závěr dej vzkaz našim skvělým fanouškům, proč by měli i letos chodit fandit.

 

Využiji příležitosti a poděkuji fanouškům, kteří se na naše zápasy pravidelně dostavovali v loňské sezóně. Přijďte i letos. Jako kapitán mohu za tým slíbit, že do zápasů dáme vše a budeme se snažit předvádět pohledný basketbal.


Díky, Johnny out!