U15: Hodnocení zápasů s Holicemi a Vysokým Mýtem

26.04.2016 16:41

Výborná sportovní podívaná s jiskřivou atmosférou nakonec přinesla každému družstvu jedno vítězství


V sobotu se v Chrudimi odehrálo pokračování nadregionální soutěže žáků kategorie U-15 (skupina D) v basketbale a do naší haly zavítal silný soupeř z Holic. Domácí hráči byli natěšeni na utkání celý týden, a jak se v začátku zápasu ukázalo, bylo to až moc.

Míče padaly z rukou, na obroučce byl dekl, neubránili jsme hráče ve hře 1 na 1 a sbírali zbytečné fauly. Dvakrát nebo třikrát doskočené míče jsme nebyli schopni dopravit do koše. A soupeř hrál, a hrál velmi dobře. Především duo  Dvořák (14 bodů za poločas, za druhý přidal dalších 12) a Tran (za poločas 12 bodů) nám v první polovině prvního zápasu dělalo velké problémy.  Navíc druhá čtvrtina byla ze strany domácích úplně zoufalá a zmar vrcholil. Dali jsme pouhé tři body, a to zásluhou trojky Jakuba Marečka. Hosté však nenechali nic náhodě a ve své kanonádě pokračovali vesele dál, přidali za tuto čtvrtinu devatenáct bodů, čímž rozhodli zápas. Teprve v tuto chvíli se domácí konečně trochu oklepali a začali hrát svoji standartní hru. Výborně bránil Lukáš Hřebík, který zcela vymazal hráče Trana a tak téměř veškerá střelba bodů hostí zůstala na Dvořákovi. Ten ale ukazoval, že je velmi dobrým hráčem a v tomto utkání si s tlakem Plíška a Marečka poradil. Domácí začali ukrajovat z bodového rozdílu, ale ani zlepšený výkon nestačil na srovnání skóre. Hosté tak zvítězili 58:43. V našich barvách odehrál výborné utkání Kuba Mareček, a to nejen jako rozehrávač, ale i jako střelec a obránce.

Do druhého utkání již domácí nastoupili klidněji. Konečně se na jejich obličejích objevil úsměv, padnul i nějaký vtípek a také hra vypadala jinak. Dobrý tlak na rozehrávku soupeře začal přinášet své ovoce, Dvořák postupně ztrácel na energii (přesto opět nejlepší hráč hostí) a Tran dal za celé utkání jen 6 bodů. A domácí začali přebírat iniciativu. Úspěšná obrana Plíška s Marečkem pokračovala, rozjel se náš „střelecký stroj“ -Lukáš Hřebík, který v následující čtvrtině zatížil konto soupeře dvanácti body, takže do poločasové přestávky jsme odcházeli s vedením o dvanáct bodů - 37:25. V utkání velmi dobře zahráli oba obránci, kteří naháněli hostujícího rozehrávače a měli možnost se střídat. Bohužel na to doplatil Matouš Plíšek, který se v obou utkáních vyfauloval a nedočkal se závěrečného hvizdu. Skvělý bojovník Ondra Findejs nechal opět (jak je jeho zvykem) na hřišti veškerou svou energii a výbornou obranou pomohl družstvu k vítězství ve druhém zápase. Družstvo po celá obě utkání výborně dirigoval Jakub Mareček. Nelze vynechat stále se zlepšujícího Kubu Holého a především Vojtu Kráma, který odehrál jednoznačně svá dvě nejlepší utkání v našich barvách. A tak můžeme především chválit, a to nejen hráče, ale i skvělé diváky, kteří nás během obou duelů podporovali. Byly to opravdu dva vydařené zápasy. Díky.

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – BVK Holice                                            43 : 58 (13:19, 16:38, 31:49)
Jakub Mareček 11 bodů, Lukáš Hřebík 10 bodů, Ondřej Findejs 8 bodů, Jakub Holý a Vojtěch Krám 6 bodů, Martin Secký 2 body.

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – BVK Holice                                            65 : 56 (19:14, 37:25, 53:44)
Lukáš Hřebík 31 bodů, Vojtěch Krám a Ondřej Findejs 9 bodů, Jakub Holý 8 bodů, Jakub Mareček 4 body, Matouš Plíšek a Marek Vondra 2 body.

 

Úspěšnou sezónu žáci kategorie U-15 zakončili dvěma vítězstvími na palubovce hostí


Chrudimští mladíci na svá dvě poslední utkání sezóny 2015/2016 odjížděli ve značně prořídlém počtu, kdy ze základní rotace vypadli hned 3 hráči - na poslední chvíli Matouš Plíšek s Adamem Kadlcem (angína) a dlouhodoběji zraněný Jakub Sýkora. Po operaci nohy chyběl Jakub Filipi a bacilem dostižený Vojtěch Pechar. Družstvo odjíždělo s devíti hráči, a to ještě s chorobou zápasil Ondra Findejs a Kuba Holý.

 I přes tento hendikep přítomní hráči do utkání vstoupili s velkou chutí a soustředěně a od samého počátku si budovali svůj náskok. Začali hrát ve velkém stylu, takže po první čtvrtině svítilo na ukazateli skóre 3:18 a o poločase 8:40. Velmi dobře zahrála v tuto chvíli celá první pětka a dostali tak příležitost zahrát si skutečně všichni hráči, kteří ke dvojutkání odjeli.

Postupným zapojením do hry jednoho až dvou hráčů z lavičky sice došlo ke snížení tempa a také klesla úspěšnost střelby, nicméně Kuba Holý měl pod košem téměř všechny míče, a pokud ne on, tak Lukáš Hřebík. Nejvytíženějším hráčem z lavičky byl Martin Secký, který ukazuje, že jeho forma stoupá nahoru a bude velmi platným hráčem pro příští sezónu. I domácí trenér zapojil lavičku, a tak postupně skóre narostlo až na konečný rozdíl 50 bodů.
Ve druhém utkání domácí začali daleko zodpovědněji, na druhou stranu hosté lehkovážněji, a celá půlka utkání byla velmi vyrovnaná. V té druhé se přeci jen projevil věkový rozdíl mezi hráči (za družstvo VM nastupují hráči mladších ročníků) a hosté si svůj náskok nenechali vzít.

Střelecky se dařilo Lukáši Hřebíkovi (40 bodů v obou zápasech) a Kubovi Holému (36 bodů). Velmi dobře zahrál na rozehrávce Kuba Mareček a v obraně vždy velmi dobrý Ondra Findejs, který tentokrát přidal i řadu důležitých bodů (25 bodů za dvojutkání). Svým výkonem udělali velmi povedenou tečku za výbornou sezónou a v pomyslném souboji o celkové vítězství ve skupině D nadregionální soutěže čekali na to, jak dopadnou utkání mezi Holicemi a do té doby vedoucím Blanskem (utkání v Holicích skončilo nerozhodně jedním vítězstvím hostí a jedním vítězstvím domácích), a tak v konečné tabulce skupiny D obsadili chrudimští žáci výborné druhé místo. Celkový komentář k sezóně 2015-2016 bude následovat.

Sokol Vysoké Mýto - TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM                                  33 : 83 (3:18, 8:40, 20:62)
Lukáš Hřebík 23 bodů, Jakub Holý a Ondřej Findejs 16 bodů, Vojtěch Krám 10 bodů, Martin Secký 8 bodů, Jakub Mareček 6 bodů, Marek Vondra a Bedřich Paseka 2 body.

Sokol Vysoké Mýto - TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM                             40 : 69 (15:22, 22:38, 32:49)
Jakub Holý 20 bodů, Lukáš Hřebík 17 bodů, Ondřej Findejs 9 bodů, Jakub Mareček 7 bodů, David Košárek 6 bodů, Vojtěch Krám 5 bodů, Marek Vondra 4 body, Martin Secký 1 bod.