Hodnocení utkání z první poloviny sezóny

26.01.2016 17:43

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – TJ Šumperk               67 : 39 (12:8, 30:20, 49:29)

První domácí utkání – první vítězství v soutěži a skvělý výkon Lukáše Hřebíka
Do našeho prvního utkání, hraného v domácím prostředí, jsme nastoupili s novou posilou ze Skutče, s Lukášem Hřebíkem, a ukázalo se, že je to posila obrovská.  Od prvního okamžiku ukazoval, že jeho hráčské dovednosti jsou na vysoké úrovni a hru družstva nesmírně zvednul. Rázem byla i spolupráce dalších hráčů družstva snazší a celkový výkon šel rasantně nahoru.
Družstvo starších žáků ze Šumperka je spolu již několik let a jejich herní individuální dovednosti jsou velmi dobré, takže nás čekal soupeř nad míru silný. Do utkání jsme ale vstoupili úspěšně a první čtvrtinu jsme vyhráli těsně 15:12 a v dalším pokračování jsme  skóre dál mírně navyšovali. Družstvo se opíralo především o individuální výkony jednotlivých hráčů a to jak zmiňovaného Lukáše Hřebíka, tak také uzdraveného Jakuba Sýkory, který nastoupil letos ke svému prvnímu utkání po řadě zranění, kdy nemohl absolvovat ani úplnou letní přípravu. Jak se říká, nastoupil s falešnou formou a bylo to jenom dobře, protože jsme jeho body potřebovali v průběhu utkání jako sůl. Když se ke hře těchto dvou hráčů připojili standardní opory v podobě Ondry Findejse, Jakuba Marečka a Matouše Plíška, zrodilo se naše první vítězství nad velmi dobře hrajícím soupeřem. Rozdíl 24 bodů na konci utkání není a nebyl skutečným obrazem o hře a průběhu celého utkání.

Lukáš Hřebík 29 bodů, Jakub Sýkora 11 bodů, Jakub Mareček 8 bodů, Ondřej Findejs 6 bodů, Matouš Plíšek 5 bodů, Vojtěch Krám 4 body, Adam Kadlc a Bedřich Paseka 2 body.


TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – TJ Šumperk              74 : 50 (15:12, 37:31, 55:42)


Ve druhém utkání Lukáš Hřebík ke svým 29 bodům z předchozího utkání připojil ještě 8 bodů navrch a i v tomto zápase se stal nejlepším střelcem. Dost unavenějším už byl Jakub Sýkora, který místo druhého nejlepšího střelce přenechal Matouši Plíškovi, který odehrál výborné utkání. Na soupeře platil svou agresivní obranou a zároveň se bodově prosadil při samostatných nájezdech. Smutnou skutečností zůstává proměňování trestných hodů, kde situace sice nebyla tak hrozná jako v předcházejících venkovních utkáních, ale přesto poměr 23:7 není dobrou vizitkou pro naše hráče.

Lukáš Hřebík 37 bodů, Matouš Plíšek 13 bodů, Jakub Sýkora 6 bodů, Ondřej Findejs 5 bodů, Vojtěch Krám 4 body, Vojtěch Pechar 3 body, Filip Meduna, Marek Vondra a Jakub Mareček 2 body.

 

BK Litomyšl - TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM               32 : 50 (9:12, 17:21: 24:39)


Po prvních vítězných utkáních z domácího prostředí jsme si dělali zálusk také na všechny body z venkovního prostředí, z palubovky BK Litomyšl. Družstvo hráčů, kteří jsou o něco mladší než naši „závodníci“ se prezentovalo pohyblivým basketbalem a už od samotného začátku bylo vidět, že hra menších hráčů našim borcům vůbec nesedí. A tak jsme hráli přetahovanou o každý bod, byť jsme jednotlivé čtvrtiny utkání vždy vyhráli. Příchod Lukáše Hřebíka do družstva, přinesl postupné zlepšení spolupráce jednotlivých hráčů, a bylo tím pádem možné vidět už i některé hezké akce a zlepšená spolupráce v obraně.

Lukáš Hřebík 21 bodů, Jakub Sýkora 11 bodů, Adam Kadlc 7 bodů, Jakub Mareček 4 body, Matouš Plíšek 3 body, Ondřej Findejs a Vojtěch Krám 2 body.

BK Litomyšl - TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM               26 : 64 (2:16, 10:36, 16:50)


Druhé utkání už bylo jednoznačnou záležitostí . Povedl se nám vstup do utkání a první čtvrtina skončila naším jasným vítězstvím 16:2 a dala prostor k tomu, aby postupně do hry byli zapojeni také další hráči. Náskok jsme postupně navyšovali. Vyhráli jsme všechny čtvrtiny, což byl další pozitivní moment a celé utkání skončilo výrazným rozdílem ve skóre - 64:26.

Lukáš Hřebík 26 bodů, Jakub Sýkora 10 bodů, Ondřej Findejs 9 bodů, Matouš Plíšek a Vojtěch Krám 6 bodů, Jakub Mareček 4, David Košárek 2 body, Marek Vondra 1 bod.

 

BVK Holice - TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM               81 : 93 (24:24, 50:34: 65:57, 79:79)


Velká sportovní bitva skončila v prodloužení vítězstvím DARRENu Chrudim

K utkáním na palubovku zatím neporaženého týmu ve skupině  - Holic jsme odjížděli v den státního svátku, kdy místo odpočinku nás čekal nejkvalitnější soupeř celé soutěže. Hráči namotivovaní předchozími vítězstvími ve dvou utkáních se Šumperkem a v Litomyšli odjížděli s odhodláním a se snahou porazit zatím jasně vedoucí družstvo Holic. Na druhé straně proti nám stál soupeř, za kterým stály kvalitní výsledky a nula na straně počtu porážek.
Od samého začátku se hrálo velmi pohledné, rychlé a docela i tvrdé utkání kde, ale ani jedno z družstev tohoto nezneužily a hrály v duchu fair play. Skutečnost, že nás čeká drama, se ukázalo již po první čtvrtině, kdy na ukazateli skóre svítil nerozhodný stav 24:24. Poté se do nás domácí opřeli a především zásluhou výborně hrajícího rozehrávače Dvořáka a křídelního hráče Trana, získali 16 bodový náskok, takže do kabin jsme o poločase odcházeli za stavu 50:34 ve prospěch domácích. V šatně o poločase dostali hráči pořádný „kartáč“, aby si uvědomili, že v poločase není důvod složit zbraně, ale naopak je to příležitost k tomu, aby začali skóre postupně obracet, a že toho dosáhneme pouze v případě, že budeme hrát mnohem rychleji, mnohem agresivněji, a že začneme proměňovat vyložené šance, které jsme zahazovali v předchozích utkáních. Přání trenérů se začalo naplňovat ve třetí čtvrtině, kde na sebe úlohu X faktoru utkání vzal Lukáš Hřebík a za tuto čtvrtinu soupeři nastřílel 12 bodů. Postupně se k Lukášovi přidal výborně hrající Ondra Findejs a na rozehrávce skvěle pracovala dvojice Mareček, Plíšek. Oba svou výbornou obranou postupně eliminovali skvěle hrajícího domácího Dvořáka.
Utkání se začalo dramatizovat, neboť hosté snížili na rozdíl pouhých 8 bodů, se kterými vstupovali do čtvrtého hracího období. To jsme začali skvěle trojkou Lukáše Hřebíka a stále snižovali rozdíl ve skóre. Otočení skóre v náš prospěch jsme se dočkali při trestných hodech Jakuba Sýkory minutu před koncem. Hned na to soupeř v útoku ztratil míč a ze samostatného nájezdu Ondra Findejs dvěma body navýšil naše vedení na rozdíl tří bodů. Do konce utkání chybělo pouhých 11 vteřin. A drama vrcholilo. Trenéři hostí si do té doby byli nuceni vybrat všechny oddechové časy, takže nebylo možné hráče připravit na taktické varianty koncovky utkání, kde hostující družstvo Chrudimi mělo možnost využít taktických faulů a utkání úspěšně dohrát do konce. To se nám nepodařilo a necelou vteřinu před koncem řádné hrací doby jsme z ruky výborného Dvořáka obdrželi trojku, která poslala zápas do prodloužení.
Hráči DARRENu ještě nikdy ve svých utkáních, jak v loňském ročníku, tak v letošní sezóně, prodloužení nehráli. Byla to pro ně nová zkušenost a mohla se vyvíjet oběma možnými směry, vítězství nebo prohra. Čekalo nás velmi milé překvapení, kdy postupně bodovali všichni čtyři klíčoví hráči v pořadí Hřebík, Findejs, Mareček, Plíšek a v druhém kole opět Hřebík, Plíšek, Sýkora. Byla to neuvěřitelná šňůra 14 bodů v řadě, které jsme soupeři nasázeli, a ten již nebyl schopen odpovědět a pouze v posledních vteřinách utkání korigovat dvěma body na konečných 81:93. Nečekané vítězství bylo na světě!!!

Střelci v utkání:
Lukáš Hřebík 39 bodů, Ondřej Findejs 19 bodů, Matouš Plíšek 15 bodů, Jakub Sýkora 10 bodů, Jakub Mareček 6 bodů, Vojtěch Krám a Adam Kadlc 2 body.


BVK Holice - TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM               51 : 87 (10:29, 22:52, 44:64)

Unavený soupeř  = další cenná výhra

Skvělé první utkání předznamenalo  celkový průběh utkání druhého. Domácí snad zaskočeni neočekávanou porážkou, nastoupili do druhého zápasu trochu odevzdaně a první čtvrtinu prohráli rozdílem 19 bodů, ve stejném duch domácí pokračovali a v poločase svítilo na ukazateli skóre 22:52 ve prospěch hostí. Veškerá dvoj utkání, jsou fyzicky velmi náročná a zvláště v situacích, kdy družstvo nemá úplně vyrovnanou hráčskou lavičku. A tak tíha utkání, která byla na základní šestici hráčů, postupně ubírala hostujícím hráčům síly a soustředěnost a domácí se toho s vervou chopili. Třiceti bodový rychle snížili na rozdíl 20 bodů a byli pěkně rozběhnuti. Naštěstí oddechové časy vybrané trenéry hostujícího týmu pomohly hráčům najít zbytky sil a zrodilo se další vítězství  s konečným výsledkem 51:87 ve prospěch radujícího se chrudimského týmu.
Je až s podivem, jaké nasazení a chuť hráči do utkání vložili. Za to si zaslouží absolutorium a velkou trenérskou pochvalu.

Střelci v utkání:
Lukáš Hřebík 44 bodů, Jakub Mareček a Jakub Sýkora 9 bodů, Ondřej Findejs 8 bodů, Vojtěch Krám a Adam Kadlc 6 bodů, Matouš Plíšek 5 bodů.

 

TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – SOKOL VYSOKÉ MÝTO              68 : 42 (17:8, 32:19: 49:36)

Po hodech přichází …..

Namlsání dvěma výhrami s Holicemi jsme doma přivítali družstvo z Vysokého Mýta. Už rozcvičení nevěstilo nic dobrého a na hráčích bylo vidět, že „vše půjde samo“. A tak trenéři těsně před utkáním ještě hráče důrazně varovali a upozornili na nebezpečí podcenění soupeře. Marně. Už to bylo v hlavách, a co se do nich jednou před zápasem dostane, jen těžko se vytluče ven. K tomu se přidal bojovně hrající soupeř, který nevzdával žádnou situaci a zrodila se „holomajzna“ se strachem o výsledek. Nakonec to na sebe vzali ti nejzkušenější a dotáhli do vítězného konce. I přes utrápený výkon, je nutné vyzdvihnout střeleckou potenci Lukáše Hřebíka a především velmi bojovný výkon Ondry Findejse, který současně přidával body v okamžicích, kdy se ostatním příliš nedařilo. Jinak těžko hledat cokoliv pozitivního.

Lukáš Hřebík 26 bodů, Ondřej Findejs 13 bodů, Jakub Mareček 10 bodů, Jakub Sýkora 8 bodů, Matouš Plíšek 7 bodů, Vojtěch Krám a Adam Kadlc 2 body.


TJ SOKOL BC DARREN CHRUDIM – SOKOL VYSOKÉ MÝTO               58 : 41 (10:12, 29:18, 41:29)

.. a ještě to pokračuje

Jestli si někdo myslel, že si hráči průběh předchozího utkání vzali k srdci a přeladili, byl na omylu. Strašidelná první čtvrtina přivedla trenéry domácího družstva na pokraj zoufalství, protože nepomáhalo nic. Ani pochvala, ani křik, ani časté střídání, prostě nic. Zahozené vyložené šance, neproměněné trestné hody a úplně špatná obrana. Jediným štěstím bylo, že soupeři docházely síly a že domácí se přeci jen trochu zmátořili. Začali se dostávat do snadných brejků a skóre postupně narostlo na konečných 58:41.
Bohužel i taková utkání je třeba odehrát, aby si hráči na vlastní kůži zažili, co to udělá, když soupeře podcením a jak těžko se utkání hraje a obrací. Doufejme, že si to všichni dobře zapamatovali, a že se podobná situace nebude opakovat, zvláště, když nás v závěrečných zápasech podzimu čeká zatím poslední družstvo skupiny, Havlíčkův Brod.

Lukáš Hřebík 26 bodů, Ondřej Findejs 10 bodů, Adam Kadlc 8 bodů, Vojtěch Krám 6 bodů, Jakub Mareček a Jakub Sýkora 4 body.