Fantazie! Basketbalisté Chrudimi deklasovali soupeře a ovládli 2. ligu

18.03.2017 10:04

Chrudim – Chrudimské hráče čekaly poslední dva zápasy základní části a všem bylo jasné, o co se hraje. V případě jednoho vítězství si chrudimský tým zajistil vstupenku do play off. No a v případě dvou vítězství by Chrudim ovládla celou skupinu B a stala se tak mistrem 2 ligy.

Na snímku jsou - horní řada zleva: Štěpán Popelka, Ondřej Votava, Michal Hanus, Jan Soudek, Marcel Chalupník, Ondřej Zítko, Jan Večeřa, Rostislav Bambuškar, Miroslav Večeřa. Spodní řada zleva: Jan Filip, Kryštof Dosoudil.

Nutno podotknout, že 2. liga mužů je rozdělena do tří skupin a má tak po základní části tři vítěze. První dvě družstva ze všech skupin postupují do play off hraného na dva vítězné zápasy, po kterých mají vítězné týmy možnost startovat v baráži o 1. ligu.

Chrudim – Trutnov 98:52 (26:12, 58:35, 71:48)

Body: Jan Soudek 22, Miroslav Večeřa 19, Kryštof Dosoudil 13, Ondřej Votava 13, Tomáš Tkadlec 13, Ondřej Zítko 8, Jan Večeřa 6, Marcel Chalupník 2, Rostislav Bambuškar 2

V sobotu do chrudimské haly přijel tým z Trutnova, který v tu dobu okupoval poslední příčku ve skupině. Při vší úctě k soupeři bylo jasné, že bude záležet pouze na domácích, jak s touto výzvou naloží. Vzhledem k větší rotaci hráčů a vyšší podkošové sestavě zněly pokyny trenéra jasně – po soupeři musíme v obraně šlapat na 150 procent, nedat mu ani centimetr palubovky a pokoušet se o rychlé protiútoky. V postupném útoku pak využít sílu našich pivotů.

Co se týká obrany, to v prvním poločase chrudimští hráči splnili do puntíku. Jenomže to byla v první půli asi největší překážka domácího týmu. Chrudimáci si téměř pravidelně vytvářeli přesilové situace, ale zbytečným vymýšlením přihrávek až do „kuchyně" často o míč přišli.

Štěpán Popelka, trenér Chrudimi: „Sobotní utkání pro nás bylo klíčové. Všichni jsme věděli, že v případě výhry máme jisté play off. Bohužel jsme nemohli počítat se službami kapitána Jana Filipa. Chtěli jsme do zápasu vstoupit aktivně a soupeře zlomit hned na začátku. Jsem rád, že k tomu kluci přistoupili zodpovědně a vlastně celý zápas jsme nepolevili. Jediná škoda je, že jsme nedali stovku. Měli jsme parádně našlápnuto jí poprvé v sezóně pokořit."

Chrudim – Vysoká n/L 94:29 (20:6, 49:20, 74:22)

Body: Soudek J. 17, Večeřa M. 14, Zítko O. 13, Bambuškar R. 12, Votava O. 11, Hanus M. 9, Dosoudil K. 7, Chalupník M. 6, Večeřa J. 5

I ve druhém zápase čekal domácí soupeř ze spodku tabulky, který navíc přijel v šesti lidech s vidinou, že se po roce, bohužel, vrátí zpět do Východočeské ligy. Chrudim naopak měla jasný cíl vyhrát a získat poprvé v historii první místo ve 2. lize.

Domácí proto vstoupili do zápasu velmi nabuzeně a soupeři nedarovali vůbec nic. Presování hostujících hráčů po celém hřišti vedlo k jednoduchým ziskům a rychlým protiútokům, které ovšem domácí dokázali s přehledem proměňovat. Odměnou domácím bylo celkem rychle dvouciferné vedení, které s každou minutou narůstalo. Pod vidinou historického úspěchu a zároveň jako poděkování všem fanouškům, kteří přišli v neděli do haly, hrála Chrudim naplno celý zápas. K vidění bylo tak několik krásných akcí domácích. Hráči Chrudimi jakoby neměli pořád dost a neustále makali na sto procent. Až je možná škoda, že taková dravost nebyla vidět i v jiných zápasech.

Konečné skóre se zastavilo až na 94:29 a tak s klaksonem ohlašující konec utkání mohla propuknout mistrovská oslava, která přinesla největší úspěch v historii klubu. Hráči si tento okamžik dokonale užili a samozřejmě ho oslavil i se svými fanoušky.

Štěpán Popelka, trenér Chrudimi: „Nedělní utkání probíhalo dost podobně jako to sobotní. Přišlo mi, že soupeř přijel už předem poražený. Naštěstí jsme nic nepodcenili a na soupeře hned vlétli a náskok narůstal. Za zmínku určitě stojí naše parádní obrana, kdy jsme ve druhém poločase měli šňůru 16ti minut bez inkasovaného koše. Jsem moc rád, že se nám podařilo poprvé vyhrát celou soutěž. Na všechny hráče jsem hrdý. Odmakali jsme celou sezónu a konečně si můžeme zařvat, že jsme MISTŘI!

Děkujeme všem fanouškům za přízeň v letošní sezoně a těšíme se na play off."

První utkání play off odehrají Chrudimští na své palubovce 18. března. Odveta je na programu 1. dubna v Brně.
Zdroj: https://chrudimsky.denik.cz/ostatni_region/fantazie-basketbaliste-chrudimi-deklasovali-soupere-a-ovladli-2-ligu-20170310.html